ISTORICUL SCOLII

 

Dupa ce cobori Mestecanisul, in drum spre Vatra Dornei, depresiunea se largeste brusc facand loc localitatii Iacobeni.

Comuna Iacobeni din jud. Suceava se afla situata la o altitudine de 850 metri pe valea Bistritei si are o forma alungita pe directia N-V, S-E imprejmuita de o ramura muntoasa cu inaltimi medii de 1700 m alt. cu panta accentuate.

Padurea de conifere care coboara pana in apropierea locuintelor este completate de pasuni si fanete naturale. Climatul montan specific comunei este neprielnic culturii plantelor- iarna dureaza peste 6 luni cu temperature scazute si zapada abundenta. Primavara este o prelungire a iernii aspre iar vara este racoroasa. Aproape un oras, asa arata comuna Iacobeni pentru un trecator neavizat numarand blocurile si constructiile industriale de pe marginea soselei. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Cladirile industriale, care se intind pe zeci de hectare sunt in marea lor majoritate pustii, activitatea fiind oprita de multi ani.

Dupa 1990 si-au restrans activitatea pana s-au desfiintat o lista intreaga de unitati economice din comuna Iacobeni. Uzina mecanica Iacobeni unde lucrau peste 400 de oameni, azi nu mai lucreaza nimeni aici. Uzina de saruri de mangan, unica in tara unde isi desfasurau activitatea 500 de angajati si-a inchis portile in urma cu 8 ani. U.F.E.T. Iacobeni a avut peste 300 angajati, in prezent nu mai exista. Exploatarea miniera Iacobeni a disponibilizat masiv ajungand sa lucreze muncitori foarte putini.

Adunand cifrele de mai sus si raportandu-le la populatia comunei Iacobeni de 1834 locuitori nu ni se infatiseaza o perspective incurajatoare.

Comuna Iacobeni, in zona centrului civic are toate caracteristicile unui orasel minier, dupa ce minele s-au inchis. In cele cateva sute de apartamente si garsoniere locuiesc in buna parte persoanele venite in timp, de aiurea pentru ca in minerit se castiga bine. Ramasi in ultimii ani fara locuri de munca acestia nu au mai avut unde sa se intoarca si continua sa duca o existenta plina de lipsuri lucrand pe ici pe colo ca sa mai castige un ban.

La capitolul initative particulare, ca in toata zona de munte au prins cele din domeniul prelucrarii si exploatarii lemnului. S-au infiintat cateva gatere mai mari dar si alte cateva instalatii de prelucrare a lemnului de dimensiuni mai mici. In rest cateva magazine, cateva chioscuri si cam atat in domeniul investitiilor private. Agroturismul incepe sa se dezvolte in satul Ciocanesti care incepand cu 1 noiembrie 2002 s-a dezlipit de comuna Iacobeni, capatand statutul de comuna de sine statatoare.

Aceste aspecte au influentat in mod normal si existenta si dezvoltarea Grupului Scolar Iacobeni, fost Liceu minier.

 

 

 

 

 

 

 

INVATAMANTUL DIN COMUNA IACOBENI

 

 

1815 s-a infiintat o scolala generala cu o singura clasa cu predare in limba germana;

1844 functioneaza doua clase cu predare in limba germana pe criterii confesionale;

1871 se infiinteaza prima scoala cu predare in limba romana;

1963 s-a finalizat constructia localului unde functioneaza invatamantul primar si gimnazial;

1948 a luat fiinta Scoala profesionala Iacobeni, functionand la inceput cu cateva clase de mineri;

1974 scoala profesionala devine Grupul Scolar Minier;

1978 scoala profesionala treapta I de liceu;

1989 scoala redevine Grup scolar;

1997 scoala cu clasele I-VIII intra in componenta Grupului Scolar Iacobeni.